kardamom

Kardamom – a szív és lélek fűszere

A kardamom a világ egyik legrégibb és legmegbecsültebb fűszere. Nem véletlenül nevezik a fűszerek királynőjének.
Már ősidők óta használják nemcsak gasztronómiai, de gyógyítási céllal is.
“A szív fűszere”, erre utal a fűszer nevének (cardamomum) eredete is

, amely a görög kardia (=szív) és az amomum (=fűszer) szavakból tevődik össze. Testünk motorjának, lelkünk lakóhelyének védelmezője emésztő- és légzőszervi problémákat, női bajokat, illetve húzódásokat és izomgörcsöket is orvosol. Illóolaját pedig masszírozásra is használhatjuk.
 Hásait tekintve a kardamom görcsoldó, antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, fájdalom- illetve vérzéscsillapító és vértisztító.
A fűszer emésztést serkentő hatását érdemes leginkább kiemelni, de afrodiziákumnak is ajánlják.
Illóolajat, egyéb olajat, keményítőt, cukrot tartalmaz. Illóolajai közül az eukaliptol, a kámfor és a limonén érdemel külön említést. A citrusfélék héjában, a cseresznyében, a zellerben és az ánizskaporban is megtalálható limonénről azt érdemes tudni, hogy serkenti a szervezetben egy olyan enzim beépülését, amely antioxidáns, méregtelenítő és daganatmegelőző hatással is bír.
Elsősorban az emésztést, a gyomor-bél traktus működését segíti, enyhíti a puffadást. Gyomortáji fájdalmak esetén görcsoldó, nyugtató hatást fejt ki, ezzel csillapítva a tüneteket.

Gyomorproblémák esetén a kardamom fogyasztása tea formájában ajánlott, ezenkívül a kellemetlen szagú lehelet ellen is segítséget nyújt, amennyiben a kardamom magvakat egészben fogyasztjuk, és alaposan megrágjuk.. Alkalmazhatjuk még fejfájás ellen, serkenti a szívizmok működését, tonizáló hatása miatt a kozmetikai iparban is használják, az arab országokban pedig a kardamomot nagyon jó afrodiziákumnak tartják számon, valamint idegnyugtató és hangulatjavító.

Ha teát szeretnél belőle készíteni, mely gyomorerősítő, szélhajtó hatású:

Hozzávalók: kardamom mag, borsmenta levél, macskagyökér, kamilla
Elkészítés: A növények keverékéből tegyünk két evőkanálnyit fél liter forrásban lévő vízbe, majd főzzük két-három percig. Naponta igyunk meg egy csészényit!
Egy másik recept szerint pedig forraljunk fel vizet, majd ezt öntsük 2-3 teáskanálnyi kardamom magra. Öt perc állást követően szűrjük le, a magvakat vegyük ki, és igyuk meg. Ez a tea főzet serkenti a szívizmok működését és csillapítja a köhögést is.

Figyelem! Epekő esetén nem javasolt a fogyasztása, mivel epekőrohamot idézhet elő, valamint heveny gyulladásokkal járó állapotokban, infarktus közeli állapotokban, vérzések, fekélyek esetén is kerülendő. írja: Birtalan Katalin-természetgyógyász

Én imádom ezt a csodás fűszernövénykét, gyakran használom a süteményekbe és az aszalt kekszekbe.

 

 
BACK
/* ]]> */